Yabancı uyruklu kişiler için sağlık sigortası, Sosyal Sigorta Kurumu veya özel sağlık kuruluşları tarafından sağlanmaktadır. Belirli koşullar altında özel sigorta ve belirli koşullar altında genel sağlık sigortası alınabilir. Yabancılar için sağlık sigortası, Türkiye’de kalış süresine bağlıdır.
Yabancı uyruklu kişilerin sağlık sigortasına kaydolmalarının çeşitli nedenleri vardır. Bunun başlıca nedenlerinden biri de Türk vatandaşı olmayanların sağlığını korumaktır. Diğer bir sebep ise, Türkiye’nin kademeli sağlık sisteminde yabancıların hangi prosedürleri takip ettiğini netleştirmektir.
Yabancı Uyruklu Kişiler Sağlık Sigortasına Nasıl Başvurur?
Yabancı uyruklu kişiler, Sosyal Sigortalar Kurumu’na sağlık sigortası başvurusunda bulunmalıdır. Genel sağlık sigortasına başvurmak için Sosyal Sigortalar Kurumu ile iletişime geçmeniz yeterlidir. Özel sağlık sigortası yaptırmak istiyorsanız herhangi bir sağlık sigortası şirketine başvurabilirsiniz.
Sağlık sigortasına sahip olmak, yabancıların sağlık hizmetlerine her an ulaşmasını kolaylaştırmaktadır. Yabancı uyruklu kişilerin aile bireyleri de sağlık sigortasından yararlanabilmektedir.
Yabancıların Genel Sağlık Sigortası İçin Gerekli Belgeler
Yabancıların sağlık sigortasına ibraz etmeleri gereken belgeler bulunmaktadır. Türkiye’de ikamet eden ve şartları sağlayan yabancılar aşağıdaki belgelerle Sosyal Sigorta Kurumu’na başvurmak zorundadır:
- Yabancı ikamet kartı
- Yabancının uyruğundaki Sosyal Sigorta Kurumu’ndan veya bir gurbetçiden alınmış sigorta belgesi
- Taahhütname.
Yabancılar İçin Sağlık Sigortası Yaptırmak Zorunlu Mu?
Bazı durumlarda, yabancıların sağlık sigortasına sahip olmaları gerekmektedir. Ayrıca, bazı yabancılar göçmenlik bürosunda sağlık sigortası yaptırabilirler. Bu, uluslararası korumadan yararlananlar için geçerlidir.
Sağlık sigortası olmayan ve sigorta primi ödeme yetkisi olmayan yabancılar Göçmen Bürosunda bir yıl süreyle sigortalı olabilir. Yabancılardan bu işlem için herhangi bir ücret alınmamaktadır.
Tüm masraflar Göçmen Bürosu tarafından karşılanacaktır. Prime tabi yabancının özel durumu olması halinde bir yıllık süre uzatılır. Ek olarak, Göç İdaresi tamamen kendi takdirine bağlı olarak süreyi uzatmaya karar verebilir.
Uluslararası koruma statüsüne sahip yabancılar için sigorta kapsamı 18 yaşını doldurduğunda sona erer. Ayrıca, Türkiye’de en az bir yıl kalma şartı aranır.
Bu kişiler, göçmenlik makamlarına buna ihtiyaçları olduğunu ve ödemede güçlük çektiklerini kanıtlayabilirlerse evrensel sigorta kapsamı durumundan yararlanmaya devam edebilirler.