Sene başında ülke genelinde açıklanan zamlara ek olarak ev hizmetlerinde çalışanların SGK primleri de zamlanır. Asgari ücretin artışına göre sigorta primleri hesaplanır. 10 günden az ya da 10 günden fazla çalışıp çalışılmadığına bakılır. 10 günden az ev işlerinde çalışan kişilere günlük yatırılacak tutar günlük brüt asgari ücretin % 2’si, 10 günden fazla ise % 37 oranında ödeme yapılır.
Ev Hizmetlerinde Çalışanlara Nasıl Sigorta Yapılır?
Ev hizmetlerinde çalışkan kişiler için yapılacak iki farklı sigorta seçeneği vardır. Sosyal güvenlik kurumunun kanunları çerçevesinde ev hizmetlerinde çalışanlar için 10 günden az ya da 10 günden fazla çalışıp çalışmadığına göre değerlendirme yapılır. Sosyal güvenlik kurumunun öngördüğü kriterlere ilişkin detaylar şu şekildedir;
Bir ay içinde ev hizmetlerinde çalışan kişi 10 gün ya da daha fazla süre çalıştırıldığında primler işveren tarafından işverenlik kapsamında ödenir.
Ev hizmetlerinde çalışmaya kabul edilenler çalışmaya ay içinde 10 günden daha az süre ile yapılıyorsa iş kazası ya da meslek hastalığı yönünden sigortalı olarak sayılacak. Primler kişileri çalışanlar tarafından ödenir. Çalışanlar talep ettiği takdirde çalışmaya başladığı ayı takiben ayın sonuna kadar GSS primlerini ve emeklilik primlerini kendileri ödeyebilir.
Ev Hizmetlerinde Ayda 10 Günden Az Sigortalı Çalışanlar Nasıl Sigorta Başvurusu Yapar?
Ev hizmetlerinde 10 günden az çalışan kişilerin sigorta başvurusu için farklı yöntemler kullanılabilir. Sosyal güvenlik kurumuna ev hizmetlerinde on günden az çalıştırılacaklara ilişkin forma ulaşarak belgenin tamamını eksiksiz doldurarak teslim edilmesi gerekir. Formu doldurarak sosyal güvenlik il müdürlüklerine teslim edilebilir. Kısa mesajla ya da e-Devlet’ten başvuru yaparak sosyal güvenlik kurumu tarafından kabul edilir. Sms ile sigorta başvurusu yapılır ve TC. kimlik numarasının 5510’a mesaj olarak gönderilmesi ve kişinin kendisini çalışan olarak kaydettirmiş olması gerekir.
E-Devlet sisteminde ‘4A on günden az süreli ev hizmetleri işveren başvuru ve sorgulama’ sayfasına ulaşmak gerekir. Açılan sistemde kimliğimi şimdi doğrula butonuna tıklama yaparak TC. kimlik numarası ve şifre ile kimlik doğrulama yapılmalıdır. Açılan ana sayfada başvuru işlemlerini tamamlanır. SGK il müdürlüğüne doldurulan form ile gidilip teslim edilme işlemi yapılır.
SGK Prim Ödemeleri Gecikirse Ne Olur?
İşverenlerin ev hizmetlerinde çalıştırdıkları kişiler için SGK prim ödemeleri çok önemlidir. Belirlenen prim ücretlerinin günü gününe yatırılması gerekir. Geçmelerin olması ve borç ödenmemesi durumunda bir sonraki ay aralıklarda prim ödemelerinin yapılması halinde teşvikler devam eder. İşverenlerin ev hizmetlerinde çalışanların SGK primleri 1 gün dahi geciktirilirse verilen teşviklerden yararlanamaz.