Fakirlik belgesi adı verilen ve mali açıdan zor durumda olan ve temel ihtiyaçlarını bile karşılayamayan ihtiyaç sahiplerinin kamu kurum veya kuruluşlarından ayni veya nakdi yardım başvurusunda bulunmak için kullandıkları ve yasal olarak bağlayıcı bir niteliktir.
Fakirlik belgesi veya muhtaçlık belgesi olarak da adlandırılan fakirlik kartı sayesinde vatandaşlar; Ayrıca, bir yoksulluk aylığı veya gelir testi yapılan bir emekli aylığı için başvurabilirsiniz.
Yoksulluk belgesi almış olanlar, yardımların çoğu yerel yönetimlerden, sosyal hizmetlerden ve dayanışma vakıflarından alınabilir.
Fakirlik Belgesi Nereden Alınır?
Fakirlik belgesi almak isteyen muhtaç vatandaşlar, ikamet ettikleri yerdeki müdürlüğün ofisine başvurmalıdır. Başvuru sahibi fakirlik belgesini tamamladıktan sonra, müdür onaylar ve başvuru sahibine vermeden önce imzalar.
Yoksulluk bildirimi alan kişiler de bu belgeyi sosyal yardım başvurusunda bulunan kuruma götürerek yardım başvurusunda bulunabilirler.
Fakirlik belgesi; e-Devlet üzerinden de indirilebilir. Vatandaşlar, e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra T.C. kimlik numarası ve şifresini kullanarak yoksulluk belgelerine ulaşabiliyor. Belgenin çıktısını bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
Fakirlik Belgesi Ne İşe Yarar?
Belediyeler, kaymakamlar, valiler, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları, vakıf genel müdürlükleri ve yoksul vatandaşlara yardımda bulunan diğer kurumlardan yardım almak isteyen kişilerin başvuru sırasında fakirlik belgesi ibraz etmeleri gerekmektedir.
Fakirlik belgesi almış olanlar ve aynı zamanda maddi duruma göre muhtaçlık maaşı için başvurabilirler. Muhtaçlık maaşı, Vakıf Müdürlüğü tarafından ihtiyaç sahiplerine ödenen bir yoksulluk aylığıdır.
Fakirlik Belgesi Alabilme Şartları Nelerdir?
Başvuru sahibinin aylık geliri yoksulluk sınırının altında olması fakirlik belgesi almanın temel şartı olmakla birlikte, başvuranların kayıtlı mülkü veya değerli mülkü bulunmaması gibi koşullara da sahip olmaları gerekmektedir.
Fakirlik belgesi başvurusu için gerekli şartlar şu şekilde özetlenebilir:
- Türk vatandaşı olması,
- Sosyal sigortası olmaması,
- Arazi, ev ve tarla gibi tescilli gayrimenkullerin bulunmaması,
- Aylık gelir yoksulluk sınırının altında,
- 18 yaşından büyük olmak,
Kiralık konut sahibi olanlar veya kira geliri olanlar gibi işsiz ancak ek geliri olan kişiler bu yardıma başvuramazlar. Tarlası, arazisi, arabası olanlar sigortalı olmasalar bile yoksulluk belgesi alamadıkları için yoksulluk maaşı alamaz.