Hasta bireyler için SGK solunum oksijen cihazları nereden alınır? sorusuna karşılık başvurunuzu SGK Merkez Müdürlüklerine bağlı olan İadeli Cihazlar Servisine giderek bilgilendirme yapılır. İadeli cihazlar servisi raporları ve evrakları inceler. Raporda belirtilen cihazı alıp alamayacağı onaylanır. Sosyal güvenlik kurumunun stoklarında mevcut olan cihazlar herhangi bir ücret talep etmeden sizlere verilir. Ancak hastalar için temin edilen cihazların bakımları ya da aksesuarlarını sosyal güvenlik kurumu karşılamaz. Aksesuar olarak hortum, fitre ve maske gibi malzemeler kastedilmektedir.
İade edilen cihazlar hizmeti rapor ve belgeleri inceler. Solunum cihazları için sosyal güvenlik kurumundan satın alma işlemi yapılır. KOAH hastaları ya da solunum yetmezliği sorunu yaşayan birçok kronik hastalıkla mücadele eden kişiler evlerinde en çok ventilatöre ihtiyaç duyar. Yine evde tedavi gören akciğer kanseri, uyku apnesi ya da kronik nefes darlığı hastalığı ile mücadele eden kişiler evde kullanmak için solunum cihazına sahip olmalıdır. Bu hastalar için acil olarak cihaz yardımını sosyal güvenlik kurumu müdürlüğüne yapmaları gerekir.
SGK’dan Cihaz Almak İçin Ne Yapılmalıdır?
Sosyal Güvenlik Kurumu hasta kişilere CPAP, BİPAP, Oksijen Konsantratörü, Mekanik Ventilatör ya da aksesuar temini için sizlerden CPAP Titrasyon testlerini, Uyku testini ya da ilişki branşlardan heyet raporunun alınmasını istemektedir. Alacağınız cihazlara göre hazırlanacak rapor ya da istenen evraklar değişmektedir. Her hastaya Sağlık Uygulama Tebliği yayınlanan şartları sağladığı takdirde cihaz temin edilir. Sosyal güvenlik kurumuna cihaz için başvuru yapmanız gerekir. Eczane gibi medikal ürünler satan yerlerden temin edilemez.
Sosyal Güvenlik Kurumu Cihaz Ödemeleri Sorgulamaları Nasıl Yapılır?
Sosyal güvenlik kurumu tarafından cihazın iadesi için gerekli olan evrakları tamamlayan ve cihazla birlikte evrakları teslim eden hastaların TC. Ziraat Bankası yolu ile ödemeler kimlik numaralarına yatırılır. Yeni yapılan güncellemeler ile geri iade ücreti PTT şubeleri tarafından hastalara ödenir. Ödemelerin kesintisiz ve sağlıklı bir şekilde alınabilmesi için devlete herhangi bir borcun bulunmaması gerekir. Eğer hasta olan kişinin borcu varsa vergi borcu ya da SGK prim borcu gibi borçları dolayısı ile devlet kesinti yapar. Cihazı satın aldıktan sonra 15 gün içinde sigorta güvenlik kurumuna bildirdiğinizde devlet banka hesabına ya da PTT aracılığı ile kimlik numaranıza ödeme yapılır. Hasta kişiler için SGK solunum oksijen cihazları nereden alınır? kurumlardan temin edilir ve yine kuruma teslim edilir.