Yurt içinde yapılamayan test ve analitik işlemlerin yurt dışında yapılması için numune gönderilebilir veya hastayı yurt dışına sevk edilebilir.
Yurtdışında numune teslimi veya hasta teslimi ile yapılan muayene ve tahliller için gerekli sağlık kurulu raporları üniversite veya hastane sağlık kurulu tarafından incelenerek hazırlanmalıdır. Raporlarda inceleme ve analizin yurt içinde yapılamayacağı gerekçesi ile birlikte ayrıntılı olarak belirtilir.
Numune teslimi ile yurt dışında yapılacak muayene ve tetkikler için hazırlanan sağlık kurulu raporları onaylanmak üzere Sağlık Bakanlığı’na iletilir. Onay işlemleri tamamlandıktan sonra sağlık kurulu raporu Sosyal Sigortalar Kurumu yönetim kurulu tarafından onaylanmak üzere Sağlık Genel Müdürlüğü’ne sunulur.
Yurt Dışında Tedavi İçin Nereye Başvurulur?
5510 sayılı Kanun çerçevesinde SGK sağlık sigortası kapsamında bulunan genel sağlık sigortalıları ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin test veya analiz için geçerli sağlık kurulu raporu ile il yönetim kuruluna veya sigorta başsavcılığına başvurmaları gerekmektedir.
Yurt Dışında Tedavi İçin Masrafları Kim Karşılar?
Yurt dışında tedavi görmek isteyen kişi, varsa yurt dışı sevkli tedavi için anlaşmalı sağlık kuruluşuna yönlendirilir ve tüm sağlık giderleri karşılanır. Yurt dışında anlaşmalı bir bakım sağlayıcının bulunmaması durumunda, sevk edilen bakım sağlayıcının sağladığı tüm bakım masrafları SGK tarafından karşılanır.
Ancak kişi, yurt dışında anlaşmalı olduğu sağlık hizmeti sağlayıcısına gitmemeyi tercih ederse, anlaşmalı yerde ödenmesi gereken tutarı, fark olması durumunda aradaki farkı o kişi ödeyecektir.
Yurt Dışında Tedavi Masraflarının Tamamı Karşılanır Mı?
Yurt dışına numune gönderilerek veya hasta gönderilerek yapılan tetkik ve tahlil masrafları, yapan sağlık kuruluşlarına fatura yerine geçen belgelerde belirtilen tutardan fazladır. Yapılan analizler, yabancı bir sağlık kuruluşunun banka hesabına havale edilmek veya kişiler tarafından ödenmek üzere belgeler karşılığında ödenir.
SGK yurt dışında yapılan tetkik ve tahlillerden doğan masraflar için kesinti talep ederse bu kişilere veya bakım veren sağlık kuruluşuna avans ödenebilir.
Ancak, yurt dışındaki işlem süresi raporda belirtilen süreyi aşamaz. Tıbbi nedenlerle yurtdışında tedavi olması durumunda, tıbbi misyon şefleri aracılığıyla SGK’ye yönlendirilecektir.