İş Bilgim

  1. Anasayfa
  2. »
  3. SGK Bilgileri
  4. »
  5. Emekli Olduktan Sonra Çalışan Kıdem Tazminatını Alabilir Mi?

Emekli Olduktan Sonra Çalışan Kıdem Tazminatını Alabilir Mi?

admin admin -
68 0

Emekli çalışanların çalışma hayatı haklarına ilişkin herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. İşçi haklarında bulunan bütün maddeler, emekliler ve işçiler için aynı geçerliliğe sahiptir. Buna emeklilik ikramiyeleri de dahildir.

Yaş hariç tüm gereklilikleri karşılıyorsanız ve emekli olamıyorsanız, kendi takdirinize bağlı olarak, çalışmaktan vazgeçebilir ve tazminat alabilirsiniz. Başka bir işe girmek üzere emekli olan bir kişinin kıdem tazminatı alabilmesi için işverenin kişiyi işten çıkarması gerekir.

Kıdem Tazminatı Nedir?

Çalışanın düzenli ve sürekli hizmetinin karşılığı olarak çalışana işte geçirdiği süre üzerinden kıdem tazminatı ödenir. Emeklilik yardımları, çalışanın son maaşı ile yol, yemek ve sosyal yardım (eğitim, barınma vb.) gibi hakları temel alınarak hesaplanır.

Kıdem Tazminatı Nasıl Alınır?

Bir işçinin işyerinden tazminat alabilmesi için o işyerinde sürekli olarak en az bir yıl çalışmış olması gerekir. İşyerinden ücret alınabilmesi için iş sözleşmesinin süresinin belirsiz olması gerekir. Belirli çalışma saatleri için sözleşme yapılması durumunda herhangi bir ücret alınmaz. İşyerinin iflası halinde çalışanlar tazminata hak kazanırlar.

İş ilişkisinin sağlık, askerlik, emeklilik vb. sebeplerle kesilmesi halinde işçinin kıdem tazminatını alabilmesi için sebebini yazılı olarak ispat etmesi gerekir. Kadın çalışanın evlenmesi halinde kıdem tazminatı alabilmesi için evlendikten sonraki bir yıl içinde şirketten ayrılması gerekmektedir.

Kıdem Tazminatı Zaman Aşımı Süresi Nedir?

Kıdem tazminatı, zaman aşımı süresi içinde talep edilebilecek bir tazminattır. Tazminat zaman aşımı iş sözleşmesinin feshinden itibaren beş yıldır. Kıdem tazminatına ilişkin iş davasını beş yıllık zaman aşımı süresi içinde açmayan işçi, bu iş için yeni bir kıdem tazminatı davası açamaz.

Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

Kıdem tazminatını gerektiren nedenlerle iş ilişkisinin sona ermesi halinde, her hizmet yılı için toplam 30 iş günü kıdem tazminatı ödenir. Orantılı hesaplamaya ilk yıldan sonraki dönemleri dahil edilmelidir.

Kıdem tazminatı hesaplanırken, çalışana ödenen maaşın yanı sıra nakit ve para ile ölçülebilen tüm menfaatler (yol, yemek, ikramiye vb.) dikkate alınır. Hizmet yılı başına ödenen kıdem tazminat tutarı, emeklilikte geçerli olan tazminat sınırı ile belirlenir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir