İş Bilgim

  1. Anasayfa
  2. »
  3. SGK Bilgileri
  4. »
  5. Yurt Dışındaki Sigorta Başlangıcı Türkiye’de Kabul Edilir Mi?

Yurt Dışındaki Sigorta Başlangıcı Türkiye’de Kabul Edilir Mi?

admin admin -
54 0

Yurt dışında çalışmanın önünde herhangi bir yasal engel yoktur. Bir işçinin çalışacağı yer, işçi ile işveren arasındaki iş sözleşmesine göre belirlenebilir. Bu çerçevede yurtdışında çalışmaya devam etmek mümkündür. Ancak, Sosyal Güvenlik Kurumu açısından yurt dışında çalışmak; çalışanlar ve işverenler için farklı riskler içerebilir.

Yabancı işçi, Türkiye merkezli bir şirkette çalışıyorsa çalıştığı şirkette sigorta kaydı yaptırılmalıdır. Uzaktan çalışmanın önünde hiçbir engel yok ama uzaktan çalışanların yaptığı bu işin gerçek iş olup olmadığı önemlidir.

Yabancının pasaport kaydı ve giriş/çıkış tarihleri ​​SGK iş dosyasına ve SGK kayıtlarına aktarılır. Bir çalışan SGK’ya emeklilik, maluliyet gibi haklar için başvurduğunda, SGK’da saklanan dosyalar kontrol edilir.

Yurt Dışında Sigorta Başlangıcı Olanlar İçin Gerekli Belgeler

Türk şirketlerinde sigorta talebi bulunan çalışanların fiilen yurt dışında olup olmadığı ve bu nedenle çalışanın hizmetlerinin asıl işine dayalı olup olmadığı araştırılacaktır. Kontrol ve SGK’ya bağlı kontrol ünitelerinin kontrolü sırasındadır.

  • Yurtdışında çalışan kişilerin görev belgeleri,
  • Yurt dışında yapılan harcamalar,
  • Şirket adına yurt dışında çalışanlar tarafından yapılan aramaların kayıtları,
  • Fatura düzenleme vb. resmî belgeler,
  • Yurtdışı çalışanlara yapılan ödemeler (ücret, ikramiye, sigorta primi vb.).

Bu maddeler dikkate alınır. Ayrıca çeşitli belge ve materyallerin talep edilmesi de mümkündür. Yukarıdaki belgeler işyerinin yasal defter ve belgeleri ile karşılaştırılır. Özetle işyeri denetlenir ve denetimden sonra fiili çalışma belirlenir.

Yurt Dışında Sigorta Başlangıcı Bulunanların Dikkat Etmesi Gerekenler

İşverenler çalışanlarının tüm bilgi ve belgelerini kayıt altına almalı ve bu kayıtlar aylık olarak düzenli olarak tutulmalıdır. Çalışanlar ve işverenler tüm riskleri (denetimler, sağlık ve güvenlik önlemlerinin kontrolü vb.) dikkate almalıdır.

İşverenlerin ayrıca uzaktan veya yurt dışında çalışan çalışanlarile ilgili iş gücü koruma önlemleri almaları gerekmektedir.  Elbette çalışanların yurt dışında geçirdikleri süre, aksi ispatlanmadıkça her zaman belge talebinde bulunarak istenir.

Bu delillerin sağlanmasından işçi ve işveren sorumludur. Özetle son kararın işverene ait olduğunu ve karar verilirken yukarıdaki hususların da dikkate alınması gerektiği belirtilir.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir